zawód barista

Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Historia kawy rozpoczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i wykorzystywali owoce kawowca. Jednak wtedy nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, inaczej pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca i mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie uprawiano specjalnie w praktycznych celach, tylko zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Sporo wieków później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, aby można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się więc coraz to bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc rozmaite modyfikacje, aby zdobyć różnorodne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Dzisiaj większość spożywanych towarów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda dużego trudu. zawód barista Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezwykle sporadyczne przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a także godziwego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film