Smaczna kuchnia włoska
Pragniesz smacznie zjeść? Wśród wielu alternatyw, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, połączeń i duża porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie smaki
Naszym rodakom kuchnia włoska, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz czasem z owocami morza. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne posiłki włoskie
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się makarony w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dodać do tej potrawy. w restauracji Ryby, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy dziczyzna i rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty można jeść codziennie.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza to cienkie ciasto i mała ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też risotto, tortellini, piada oraz liczne desery – takich jak tiramisu czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film